Vægttab efter graviditet

vægttabHar du netop født et barn og utilfreds og selvfornedrende set dig selv i spejlet i overraskelse over, at du rent faktisk ikke har mistet alle din kilo efter en hård fødsel? Så er det meget naturligt. Du har måske hørt om nogle af de få (der kan virke som mange) mirakelhistorier om helt almindelige kvinder i sladderblade eller kendte i aviserne, som har tabt alt vægten med det samme – eller det har i hvert fald fremstået sådan. Så hvorfor er det ikke også sådan med dig? Jo, sådan er det faktisk med langt de fleste nybagte mødre.

Tab dig hurtigt – lad være med at overanstrenge dig

Nogen tager alt sin tid til sin lille nye, og for slet ikke trænet. De tager måske endda på, fordi de fortsætter de gamle spisevaner fra mens de var gravide. Så er der den helt modsatte grøft af kvinde som så overtræner der mave, ryg og bækken ved en masse forskellige øvelser og mange hårde løbeture. Det virker jo også meget logisk, da det er det man ville ha gjort under almindelige omstændigheder. Men nu er det altså sådan, at det ikke er almindelige omstændigheder for din krop når du lige præcis har født et barn og har båret rundt på de ni måneder samtidig med du har haft en masse hormonelle forandringer og atypiske spisevaner.

Der er flere ting, du skal gøre for at opnå et effektivt vægttab efter din fødsel. Men ser vi på én kritisk succesfaktor, så er det som det så ofte er, en gylden middelvej mellem de to førnævnte typer kvinder! Du skal ikke overstrenge dig for meget, du skal faktisk overstrenge dig svært lidt – men samtidig bliver du også nødt til at komme ud af den ”lade” rytme, eller i hvert fald erkende, at du også har et lille ansvar over for din krop. I stedet for at løbe så gå en tur! Her er det jo også til og med let at få din baby indover. Når du skal ud og besøge svigerfamilien eller ned i butikken for at handle bleer, så tag din barnevogn med din lille datter eller søn i, og så ellers bare gå stille og roligt. Det virker måske ikke helt som træning, men dét er det, og det hjælper! Når du så er der hjemme kan det også være smart at lave enkle kort øvelser.

Ved at gå aktiverer du det meste af kroppen, men siden dit bækken, din mave og din ryg har været mest udsat af processen er det både sundhedsmæssigt og ”kosmetisk” klogt at begive sig ud i lidt småtræning. Squats er en meget kendt øvelse, og den passer perfekt hertil. Det du gør, er, at du spreder knæene, krydser armene foran dig og bøjer numsen nedover mod gulvet så langt du kan. Der skal ikke mange til, men et par stykker om dagen, og så er du allerede et rigtig godt skridt på vej! Du kan også ligge på ryggen og løfte din baby op og ned et par gange. Der får du rigtig integreret dit barn i din træningshverdag samtidig med den lille også vil få lidt sjov ud af det. Det er vigtigt, at du i de første seks til otte uger ikke gør mere end det her. Undervejs kan du så tage en ’føler’ eller snakke med din læge om hvornår du gradvist kan begynde at øge dine små træningsvaner. Sådan får du hurtigt og effektivt vægttab!

Spis ordentlig og sov godt

Du ved hvordan det er. Under mange af de ni måneder har du højst sandsynlig fået fysisk ondt, hvis ikke du har kunnet spise det du har haft brug for. Med god grund, du har jo lyttet til din krop! Men det er altså lang tid, hvor det kan være svært at vende tilbage sine normale kostvaner. Det første step er at være opmærksom på hvad man spiser, og at det er noget som skal ”strammes” op på.

Få din partner til at støtte dig i det her også. Det du især skal begynde at spise er masser af grøntsager og nødder med vigtige mineraler og vitaminer samt kylling og andet kød med rigelige proteiner. En anden kendt fejl fra de nylige forældre, specielt mødrene er at sove for lidt! Det kan være ’nødvendigt’ i dine øjne ikke lige at tage den ekstra middagslur som du egentlig har brug for, fordi der kommer gæster på besøg og der skal bages hjemmebagte boller.

Eller lige stå det tidligere op for at gøre huset rent og pænt fra gårsdagens begivenheder og lege med barnet. Det er også hyggelig og ambitiøse ting at gøre, og hvis du har søvnoverskud er det da bare at give los. Men hvad end du gør, så lad være med at gå på kompromis med søvnen, ellers kan babyvægten godt tage lang tid om at forsvinde selvom du har den rigtige kost og træning.

Læs mange flere gode tip i artiklen om opbygning af muskelmasse og vægttab her